Kata-kata memberi impak kpd sekeliling.

assalammualaikum..
 
setiap kata2 yg di ucap kn xkisah la kpd manusia, bnd or makanan, smua pun akn terkesan.
sebagai contoh ble kita ckp bnd yg baik dpn makanan maka makanan tu jd baik dan elok je ble jd darah daging kita. ble kita tgh mkn pastu maki2 org ke so makanan tu akn jd sebalikny. mmg la secara physical ny makanan tu nmpk elok tp hakikat tidak.
kajian pun pnah tunjukkn perbezaan antara air yg dibacakn ayt al-quran dgn air biasa adalah berbeza dri segi sains ny. see, air biasa yg xdibaca kn apa or tidak pulak ad maki hamun. so blh bayang la if mengumpat sambil tgh makan then kata2 kita meresap ke dalam air dan kita minum smp jd darah daging.. nauzubillah..
 
sy xckp la sy baik cuma kdg2 terlupa so kita kne la saling mengingati antara satu sama lain. peace no war =)
sebnrny ter perasan ble baru2 ni ad kne ulser dkt mulut byk la jgk tp masa pagi kejadian tu sempat la baca yassin pastu buat air yassin then minum air tu seharian kje. selalu klo kne ulser mst semggu lbh bru ok. tbe2 perasan ulser tu da xde n xsempat nk besar pun. pk la jgk knape skjp je blh ilang baru perasan yg minum air yassin tu. Alhamdulillah sgt2. Allah tlg kita ble kita igt Dia. In shaa Allah..
 
Tuje lah nk share. lg satu nk ckp, lbh2 lg kpd ibu ayh yg ad ank2 kecik. setiap kata2 yg keluar dri mulut anda akn meresap ke dlm otak dan diri ank2 anda. please jgn salah kn ank anda if dorg xmcm apa kita nk. check blek diri sndr before nk tuding jari. mgkn sy xde ank lg tp cukup pengalaman sekeliling menunjuk kn bahawa ank ni pun ibarat kain putih. if kata2 tu baik so kain tu akn sentiasa putih if kata2 tu tdk baik maka ape yg jd akn sebaliknya.
 
thank you. =)
 

No comments:

Post a Comment

Popular Posts